USA har sin beskärda del av övergivna hus, bunkrar och institutioner av olika slag. Buck Hill Falls är en av de där mellantingen, ett hus som är både övergivet och nedgånget samtidigt som att det andas av liv och närhet.

Buck Hill Falls i det format vi känner det idag stod färdigt 1926 efter att huvudbyggnaden byggts ut och förvandlats från en träbyggnad till en stenklädd dito. Buck Hill Falls var ett populärt turistmål under sommaren för välbeställda turister och populariteten höll i sig fram till 80-talet.

 

Hotellet är ordentligt tilltaget med över 400 rum och en mängd faciliteter för gästerna däribland en stor inomhuspool med öppningsbart glastak, en 27-håls golfbana, tio (!) tennisbanor och 1800 hektar mark för gästerna att ströva fritt i. Restaurangen serverade endast den bästa maten och ackopanjerades av levande cembalomusik.

Tillvaron på hotellet var guldkantad där varje gäst sattes i centrum och man såg till att vistelsen inte gjorde någon besviken. Under 90-talet började dock Buck Hill Falls stjärna att falla och det dröjde inte länge förrän man hamnade på obestånd. Ingen enskild faktor avgjorde hotellets öde men en stor bit i det ekonomiska pusslet var att priserna för flygresor föll kraftigt vilket gjorde det möjligt att resa utom delstaten Pennsylvania där hotellet huserade.

Hotellet står fortfarande kvar och en grupp eldsjälar underhåller vandringslederna för boende i området. Byggnadens öde har länge varit föremål för diskussion, huruvida hela alltet borde rivas eller om det ska rustas upp. 2003 kom att bli ett år som ytterligare satte fart på diskussionerna kring Buck Hill Falls framtida öde då tre personer startade ett antal eldar i husets lobby och restaurang.

Skadan på byggnaden var omfattande men inte hotande för den strukturella integriteten och de tre kunde gripas och åtalas för en mängd brott. Därefter dröjde det till slutet av förra året då ägaren till hotellet lade ut det till försäljning och accepterar bud fram till den 30e mars 2015. Värdet på själva hotellet är svårt att uppskatta men marken lär vara värd en hel del med tanke på det fina läget det trots allt har och det är nog en självklarhet att byggnaden kommer rivas illa kvickt om försäljningen går igenom.


Buck Hill Falls
 blir alltså ännu ett objekt som jag aldrig kommer hinna se, det finns inte en suck att jag kommer åka till USA innan hotellet mött sin skapare. Så jag får nöja mig med att titta och njuta av bilderna istället.