Förfallet är konstant oavsett var man åker, hastigheten som det sker i varierar men att saker och ting faller sönder är nog alla ense om. Dock har människan en tendens att vilja hjälpa tidens gröpande tand en bit på vägen och det stämmer verkligen in på Sauna J eller Sauna Jonah som det också kallas. Där har traktens ligister gjort allt i sin makt för att utradera vad som innan efterlämnats så prydligt.

Sauna Jonah är ett övergivet spa ute på den belgiska landsbygden. Skulle du passera genom det lätt sömniga samhället skulle du antagligen köra förbi den gamla spa-byggnaden utan att ens reflektera. Träden har vuxit sig allt högre och häckarna som tidigare signalerade var bilisterna skulle svänga av har blivit nästan omöjligt tjocka och ogenomträngliga.

Att saker har en början och ett slut är ett välbekant tema i den här bloggen och inte helt oväntat så hade Sauna J också ett avslut, ett tämligen abrupt avslut. 2011 tvingades ägaren av verksamheten stänga ner allt efter att myndigheterna anmärkt på allt från att det saknades nödutgångar till att de utgångar som faktiskt fanns inte var dimensionerade för den aktuella verksamheten. Dessutom skedde en läskig olycka då en kund inte informerades om att timern i ett av solarierna var ur funktion vilket ledde till rejäla brännskador.

Ägaren gick dock ut i pressen och lovade vitt och brett att öppna inom ett år, det skulle inte dröja längre än hösten nästkommande år innan man var igång igen. Så blev det inte och verksamheten förblev vilande samtidigt som förfallet kunde accelerera obehindrat på byggnader och tillgänglig utrustning.

2013 var platsen fortfarande i bra skick och såg verkligen ut som att man kunde öppna för kunder igen vilken dag som helst. Snabbspola bandet ett ynka år så var alla såna förhoppningar grusade, detta tack vare ett antal individer som av någon anledning hellre vandaliserade och förstörde än att lämna byggnaden i oförstört skick.

2015 besökte jag Sauna J och det är svårt att inte hänföras av vad som en gång måste ha varit en ganska pampig verksamhet att driva. Flertalet bastuar, varm- och kallkälla, en stor pool, ett antal solarier och rader av solsängar. Allt för den stressade belgaren som behövde slappna av efter en lång dag.

Vad som kommer hända med det gamla spaet återstår att se. Utifrån ser byggnaden tämligen oförstörd ut men det är mer en regel än ett undantag att någon försöker tända på byggnaden när den stått orörd ett tag. Jag håller både tummar och tår att så inte händer.