Det som fick mig intresserad av urban exploration och utforskandet av övergivna byggnader och städer var faktiskt Pripyat. Som jag kan minnas det nu så började med en dokumentär som sändes på SVT som sådde ett redan befintligt frö av nyfikenhet kring den radioaktiva staden. Därefter följde ett antal år av stundtals ihärdigt forskande i artiklar, dokumentärer och ett frenetiskt bläddrande bland bilder.

Resultatet var första besöket i Ukraina och en turresa tur och retur till det udda resmålet. På kvällen efter hemkomsten från Pripyat förstod jag att jag var tvungen att åka tillbaka. Ett år hann passera innan jag än en gång stod på flygplatsen mot Boryspil International Airport. Nedan har jag samlat mina ursprungliga artiklar om mina resor till Pripyat samt övriga inlägg om Tjernobyl och Pripyat.

Jag ber om ett visst överseende med kvalitet på texten, det är ett tag sedan de skrevs och jag har inte velat rätta till dem. 🙂

Första avhandlingen om resan till Pripyat med information från resan och bilder därifrån.

Andra gången gillt i Pripyat.
Beskrivning av den andra resan med fler bilder. Skillnaden mellan resorna var att denna turen var ingen gruppresa utan jag hade en egen guide.

Hur åker jag till Tjernobyl / Pripyat?
Del ett i en miniguide till hur man lättast besöker Ukrainas mest spektaktulära turistmål.

Varför ska jag åka till Pripyat?
Lite information om resmålet Pripyat och varför det kan vara intressant att åka till en radioaktiv övergiven stad.

En artikel om DUGA-radarn som finns just utanför Pripyat.
Några mil utanför Pripyat finns en enorm radaranläggning, 500 meter lång och 150 meter hög, som även den står och förfaller.

En artikel om likvidatorerna, de modiga människor som skötte den akuta uppstädningen efter olyckan i Tjernobyl.
Den mesta och absolut mest akuta uppstädningen efter olyckan sköttes av människor. Hjältar, i ordets rätta mening.